2014 m. gruodžio 28 d., sekmadienis

Paskaičiuokim, broliai kurmiai



Paskaičiuoti jau seniai kirbėjo mintis, galų gale susiruošti paskatino į istoriją benueinantis litas, jo garbei paskaičiuosiu litais. O ta mintis kuteno pasąmonę dėl dviejų priežasčių. Viena – prigimtinis moteriškas noras prisipirkti tango batelių Buenos Aires, sau ir dar kam nors, kas paprašo, nes “ten pigiau”. Antra – smalsumas palyginti kiek iš tiesų kainuoja milonga BsAs, bei finansiškai palyginti už kiek pinigų pašoku BsAs ir europiniuose encuentruose.
Iš anksto prašau į tai nežiūrėti itin rimtai, tie skaičiavimai – ganėtinai subjektyvūs, antra vertus, susimastyti neprošal.

Ir taip, skaičiuojam. Planuodami bet kokią kelionę, o ir grįžę iš jos, žmonės skaičiuoja, kiek tai kainuoja. Bilietai, viešbutis, maistas ir t.t. Paprastai to pakanka. Smalsaujant giliau, galima pasidomėti o kiek gi, pavyzdžiui, kad jau mėgstu slidinėti, kainuoja vienas nusileidimas kalnų trasa. Dalini kelionės kainą iš nusileidimų skaičiaus ir še, turi. Bet šis dienoraštis ne apie slides, todėl skaičiuoju kitką.

Kelionės į BsAs kaina šiek tiek varijuoja priklausomai nuo keliautojo kišenės galimybių, tačiau ne taip jau žymiai, kaip besisuktum, ji atsieina nemažai, jau vien dėl skrydžio kainos. Tai, ką suskaičiavau, idomu ne absoliučių skaičių išraiška, o palyginimais. Taigi.
Pagrindinės kelionės išlaidos – lėktuvo bilietas ir gyvenamas būstas trims savaitėms. Maisto, tiek to, neskaičiuoju, nes valgyti tenka visur, net ir namie, todėl nelaikau to papildomomis išlaidomis. Toliau prasideda žongliravimas skaičiais.

Suprantama, kiekviena kelionė turi ne mažiau nei vieną tikslą, mažų mažiausiai – pamatyti turistų lankytinus objektus, o gal ir dar daugiau. Tango kelionė, kaip jau kam, irgi gali turėti keletą tikslų. Pirmų kelionių metu šalia pagrindinio tikslo prisišokti buenosairietiškose milongose buvo dar tikslas apžiūrėti Miestą, ir netgi šiek tiek Argentiną (porą kartų tai buvo įgyvendinta išvykų už BSAs ribų būdu). Paskutinės kelionės metu pajutau, kad nors miestas man labai mielas, bet kiek galima jame turistauti, todėl, jei neišvažiuoji kur nors toliau, belieka pora tikslų: milongos (pagrindinis tikslas), na, ir bateliai (vien dėl jų tikrai nevažiuočiau, bet jei jau nuvažiuoji, tai ką darysi…). Neminiu dar tango pamokų. Mano veikloje ten pamokos užima labai nežymią dalį, todėl neapsisunkinant skaičiavimais išlaidas pamokoms ignoruosiu.
Prisiminusi, kad paskutinės kelionės metu paskaičiavau, kad įėjimas į milongą BsAs mūsų litais kainuoja maždaug 13 Lt, pasidomiu,  o kiek gi iš tiesų man kainavo viena milonga, nes lėktuvas neskraidino nemokamai, o ir kambarį nuomotis teko. Per tris savaites pastarąjį kartą apsilankiau berods 26-iose milongose. Aritmetika paprasta: aviabilieto plius buto nuomos kainą  dalinu iš 26 ir gaunu “papildomas milongų išlaidas”, na, ir pridedu tai prie tų 13 Lt. Rezultatas įspūdingas – viena mionga BSAs 260 Lt . Nieko sau, ar ne? Šalia to bandau palyginti, o kiek viena milonga kainuoja europiniuose encuentruose. Tiksliai suskaičiuoti nepasiseks, nes renginiai skiriasi dalyvio mokesčiu, milongų skaičiumi, lėktuvų bilietai kainuoja skirtingai, o ir apsigyventi tenka įvairiai, kartais pigiau, kartais brangiau. Ir vis tik apytikriai paskaičiavau – viena milonga apytikriai kainuoja 170 Lt. Taip pat įspūdinga.

Ir kas gi galėtų sumažinti milongos kainą? Kas nors, kam dar išdalinu aviabilieto ir būsto išlaidas. Turistavimas, kaip jau minėjau, jau vis labiau atpuola, belieka BATELIAI. Kadangi batelių pirkimas – anaiptol ne prioritetinis kelionės į BSAs reikalas, pažiūrėjusi į lubas įvertinu: 90% važiavau į BSAs dėl milongų ir 10% dėl batelių. Tokiu būdu milongoms paskiriu 90%, ir visiems nupirktiems bateliams 10% kelionės išlaidų. Primenu, prašau nežiūrėti į visa tai labai rimtai (nors išlaidos lėktuvo blietui yra nepaneigiamai rimtos)...  Ką gi, valio, viena milonga tokiu būdu „atpigo“, jau tik 220 Lt. Jei išdrįsčiau teigti, kad batelių pirkimas man dar svarbesnis, milongos kainą būtų galima būtų galima dar labiau „numušti“ :)  Bet tuomet „pabrangtų“ bateliai...
O tai kiek gi galų gale tie bateliai kainuoja? Ten išties bateliai pigesni nei pardavinėjami tango rengiuose,  internetinėse parduotuvėse ar kainuotų atsisiųsti paštu. Bet neteisinga būtų pamiršti, kad  lėktuvo bilietas tai kainavo, iš tos pačios savos kišenės. Todėl tuos dešimt procentų pridedu prie batelių kainos. Turbūt ir pirmokui aišku, kad kuo daugiau batelių, tuo mažiau tenka „papildomų išlaidų“ vienai porai. Batelių yra tekę pirkti įvairiomis kainomis, vidutinė kaina, tarkim,  320 Lt. Pridedu tas papildomas išlaidas. Vaje. Siaubas. Viena pora 970 Lt!  Kas sakė, kad ten bateliai pigesni?  Vienintelis būdas sumažinti batelių poros kainą – pirkti daugiau porų :)  Prašau nesiginčyti su moteriška logika, argumentuojant kad kam tiek tų batelių, bendroje sumoje juk daugiau bus išleista. Batelių būna tik per mažai, ir juk perkant daugiau, viena pora gaunasi pigiau :)  Idomumo dėlei padėliojau skaičiukus. Perkant 10 porų, viena pora kainuotų „tik“ 380 Lt...

Juokas juokais. Šie žaidimai skaičiuojant išties skatina rimčiau susimastyti kiek kitu kampu, bet vis tiek apie pinigus. Kaip čia bekalkuliuosi, jei nesi milijonierius, išyla klausimas – kokio velnio važiuojama pasišokti BsAs milongose, kaip matom, labai brangiose? Europiniai encuentrai irgi brangu, bet vis tiek pigiau.
Sau atsakiau nesvyruojant – verta. Bet į tokį klausimą atsakyti sau kiekvienas gali tik pats.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą