2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

Pamąstymai apie pagarbą milongai

Šį rašinėlį inspiruoja neperseniausiai mūsų tango kolegų išverstas straipsnis apie pagarbą milongai , ir veikiau šią savo repliką vadinčiau komentaru ar papildymu prie minėto straipsnio nei atskiru rašiniu. Negalėčiau paneigti anei vieno žodžio iš to straipsnio, pritariu viskam, kas pasakyta, tačiau ramybės neduoda tai, kad apie pagarbą milongai galima pasakyti ir daugiau. Galbūt todėl, kad autorius matyt rašė turėdamas omenyje BsAs milongas, o aš tai vertinu per mūsų prizmę.
Straipsnis fokusuotas į šokimo kokybę ir elgesį šokių aikštelėje. Tačiau, jei jau pavadinime minima pagarba milongai bei pačios milongos sąvokai, drįsčiau papildyti, nes pagarba neapsiriboja tuo, kaip šokama.
Pagarba milongai - ir tai, kaip ir kokie mes ateiname į milongą, kaip elgiamės ne tik pačioje šokių aikštelėje, bet ir už jos ribų. Esu ganėtinai tolerantiška individualiam žmogaus stiliui, taip pat suprantu, kad joks kostiumas nekompensuos prasto šokimo, tačiau negaliu slėpti - švarkuoti vyrai man imponuoja... Žmogus tvarkingu, estetišku rūbu parodo pagarbą milongai ir partneriams, su kuriais šoks. Kai pagalvoji, tai galioja ne tik milongai, bet ir bet kokiai mūsų gyvenimo sričiai. Mokykla, teatras, tarnyba biure, galų gale laidotuvės - visur galioja nerašytas tiek aprangos, tiek kūno kalbos kodas, kuriuo mes parodome savo santykį su aplinka. Sąmoningas to nerašyto kodo nesilaikymas byloja apie asmens protestą, panieką ar kitokį negatyvą.
Ir, labai, sakyčiau, svarbu - tai pagarba milongai iš organizatorių pusės. Toną milongos atmosferai užduoda milongos organizatorius, ir kokia bus milonga, didele dalimi priklauso nuo jo. Nesikartosiu, apie milongos organizavimo kokybę jau rašė  Evaldas. Kas yra milonga, kokie jos požymiai, geriau nei išvardinta Tango Voice, nesugalvosiu. Čia noriu tik pasakyti, kad kiekvienas, kas organizuoja milongą, turėtų susimąstyti ir pagalvoti, ar tikrai milongą jis organizuoja, gal tai praktika, ar tiesiog jaukus vakarėlis, papuoštas tango šokiais. Be abejo, sukurti čia tą patį, kas vyksta BsAs, matyt neimanoma o ir vargu ar verta, tačiau vardan pagarbos milongai, bent šiek tiek pasistengti juk galima...



1 komentaras:

  1. Puikus straipsnio papildymas. Galiu pridėti, kad mus su Audriumi argentinoje nusistebėjus, kodėl, palyginus su kitais užsieniečiais vyrais, mus gana teigiamai priima ir vertina vietiniai, buva paaiškinta, jog mes savo apranga ir elgesiu akivaizdžiai spindiliuojame pagarba milongai ir jos dalyviams. O kaipgi tokių nemėgsi?
    Dėl pačios milongos apibrėžimo - jei kas žinote tiksliai, pataisykite, bet esu girdėjęs kad tam, jog tango šokiai vadintųsi milonga, BsAs jie turi atitikti tam tikrus kriterijus, kurie nustatyti įstatymiškai! Aišku, juose apie šokimo kokybę neužsimenama :)

    AtsakytiPanaikinti